Dit kost je rijbewijs in 20 zeer uiteenlopende landen in de wereld. - LesGO Skip to content

Dit kost je rijbewijs in 20 zeer uiteenlopende landen in de wereld.

In Nederland ben je voor het behalen van een rijbewijs gemiddeld 2.300 euro kwijt, volgens onderzoek van het CBR onder examenkandidaten 2017.

Daarbij is uitgegaan van gemiddelde 38,4 lesuren die samen zo’n 1.600 euro kosten. Verder rekent het CBR met zo’n 700 euro aan overige kosten die gerelateerd zijn aan de examens.

Wereldwijd zijn er enorme verschillen in de kosten voor het halen van een rijbewijs. In sommige landen kost een rijbewijs zowat niks, terwijl je in andere landen een vermogen moet meebrengen.

Er zijn geen universele standaarden voor het behalen van een rijbewijs. Zowel de moeilijkheidsgraad als de kosten kunnen per land sterk verschillen. In sommige landen zijn vele lesuren en trainingen vereist. En dat verhoogt de totale kosten.

Business Insider verzamelde van 20 landen de kosten van een rijbewijs en rekende die met huidige wisselkoers om naar euro’s.

Bekijk hieronder wat de kosten zijn voor een rijbewijs in twintig landen. En hou in het achterhoofd wat je in Nederland gemiddeld betaalt.

In de Verenigde Staten lopen de kosten uiteen van omgerekend 20 tot 900 euro.

De kosten voor het behalen van een rijbewijs verschillen per staat. Toch moeten alle Amerikanen een gelijksoortige procedure doorlopen.

Tieners kunnen al vanaf hun vijftiende jaar een ‘leerling-vergunning’ aanvragen als ze de test daarvoor goed doorstaan. Hiermee mogen ze een beperkt aantal uren rijden met een beperkt aantal passagiers. Als ze zestien zijn mogen ze opgaan voor een echt rijbewijs.

In Canada kost een rijbewijs omgerekend zo’n 106 euro.

Net als in de VS moeten Canadezen een aantal testen doen voordat ze een rijbewijs kunnen bemachtigen. Ze moeten hun gezichtsvermogen laten testen, een kennistoets doen en twee wegexamens afleggen. Dit proces kan tot 24 maanden in beslag nemen. Canadezen kunnen opgaan voor een rijbewijs vanaf hun zestiende jaar.

Een Russisch rijbewijs kost ongeveer 26 euro.

Het Russische Tsarenrijk was een van de eerste landen waar een rijbewijs werd ingevoerd. De eerste rijbewijzen werden uitgegeven in 1900.

Om een rijbewijs te behalen moeten Russen 130 lesuren volgen en 56 uur rijlessen doen.

De minimale kosten voor het behalen van een rijbewijs in het Verenigd Koninkrijk bedragen omgerekend 1.530 euro.

In het VK kan je voor je rijbewijs opgaan vanaf het zeventiende levensjaar.

Een rijbewijs kost in India omgerekend meestal slechts 2,37 euro.

Pas na de Motor Vehicles Act van 1988 waren bestuurders van auto’s in India verplicht een rijbewijs te hebben voor het rijden in de openbare ruimte.

De bestuurder moeten op z’n minst 16 jaar zijn voor een leerling-rijbewijs en 18 jaar voor een permanent rijbewijs.

Rijbewijzen in Spanje kosten tussen 700 en 2.000 euro.

In Spanje moeten tieners minstens 18 jaar zijn voordat ze zelfstandig een auto mogen besturen.

In Frankrijk kost een rijbewijs ongeveer 1.300 euro.

In Frankrijk zijn slechts een beperkt aantal rij-examens per jaar. Deze examens worden gevuld door de rijscholen, die streng selecteren op de toelating.

Een rijbewijs in Frankrijk bemachtigen is moeilijk en kan zo’n twee jaar duren.

De kosten voor een rijbewijs in Duitsland liggen tussen 2.000 en 3.200 euro.

Duitsland is een van de moeilijkste landen ter wereld om een rijbewijs te behalen. Een van de vereisten is bijvoorbeeld een acht uur durende eerstehulpcursus. Voor alle 30 meerkeuzevragen op het theorie-examen kunnen meerdere antwoorden juist zijn. Er zijn technische vragen over auto’s en vragen over verkeersregels.

Rijbewijzen in China kosten omgerekend ongeveer 75 euro.

Om een rijbewijs te krijgen in China moet je minsten 18 jaar oud zijn. De kosten variëren.

In Australië kost een rijbewijs circa 110 euro.

Aspirant autobestuurders in Australië moeten drie fasen doorlopen om een permanent rijbewijs te bemachtigen, maar dit kan verschillen tussen staten (net als de kosten). In New South Wales is het leerproces over vier jaar uitgesmeerd om veilig rijden te promoten.

In Mexico betaal je voor een rijbewijs ongeveer 45 euro.

Tot maart 2018 was Mexico-Stad een van de weinige steden waar je geschiktheid niet getest hoefde te worden. Nu moeten aspirant bestuurders een rijexamen afleggen voordat ze een rijbewijs kunnen krijgen.

In Ierland ben je op z’n minst 660 euro kwijt aan een rijbewijs.

In Ierland kan je je rijbewijs halen vanaf je zeventiende jaar.

In Brazilië lopen de kosten voor een rijbewijs uiteen van omgerekend 180 tot 340 euro.

In Brazilië moet je 18 jaar of ouder zijn om een rijbewijs te kunnen halen. Eerst moet je een dictee-examen afleggen om te bewijzen dat je kan lezen. Daarna mogen aspirant-bestuurders de gebruikelijke theorie- en praktijktesten afleggen.

Een rijbewijs in Argentinië kost ongeveer 117 euro.

Bijna iedereen rijdt in Argentinië, omdat het zo’n groot land is en veel plaatsen alleen per auto te bereiken zijn. Gelukkig is de procedure om een rijbewijs te krijgen vrij eenvoudig.

In Denemarken kost een rijbewijs maar liefst 1.350 euro.

De procedure om een rijbewijs te bemachtigen in Denemarken is vrij standaard, maar duur. De kosten zijn inclusief theorielessen, een theorie-examen, rijlessen en een rij-examen.

In Zweden lopen de kosten voor een rijbewijs uiteen van omgerekend 385 tot 1.450 euro.

De prijs voor een Zweeds rijbewijs is afhankelijk van het aantal lessen dat een aspirant-bestuurder nodig heeft en de prijs van de rijschool. De kosten zijn hoger in steden dan op het platteland.

In Noorwegen moet je zo’n 3.200 euro neerleggen voor een rijbewijs.

De kosten voor een Noors rijbewijs zijn fors. Niet vanwege het rijbewijs zelf, maar vanwege de intensieve verplichte training. Daarom is Noorwegen een van de duurste landen ter wereld om een rijbewijs te bemachtigen.

Een rijbewijs in Saudi Arabië kost pakweg 46 euro.

Tot 24 juni 2018 mochten vrouwen in Saudi Arabië niet autorijden. Nu wel, maar vrouwen moeten meer betalen voor een rijbewijs dan mannen. Vrouwen betalen ongeveer 4 tot 8 keer meer dan mannen.

In Italië kost een rijbewijs slechts 118 euro.

Italië heeft prachtige wegen die autorijden de moeite waard maken. Vanaf 18 jaar kan je je rijbewijs halen.

In Thailand kost een rijbewijs ook niet veel, zo’n 16 euro.

Aspirant-bestuurders moeten in Thailand minstens 18 jaar zijn. Een Thais rijbewijs is geldig in de tien landen van de ASEAN, een samenwerkingsverband van Zuidoost-Aziatische landen, waaronder Vietnam, Singapore en Maleisië.

klaar om je rijbewijs te halen?

Nieuwe informatie aanvraag - f (test)

Nieuwe info aanvraag op landingspagina's